softmedia.uz
Telegram ijtimoiy tarmoqi orqali biz bilan bog'lanish Instagram ijtimoiy tarmoqi orqali biz bilan bog'lanish WhatsApp ijtimoiy tarmoqi orqali biz bilan bog'lanish Telefon orqali biz bilan bog'lanish Telegram boti orqali biz bilan bog'lanish
Telegram ijtimoiy tarmoqi orqali biz bilan bog'lanish Instagram ijtimoiy tarmoqi orqali biz bilan bog'lanish WhatsApp ijtimoiy tarmoqi orqali biz bilan bog'lanish Telefon orqali biz bilan bog'lanish Telegram boti orqali biz bilan bog'lanish Sahifani yopish

Nonushtada albatta iste’mol qilinishi kerak bo‘lgan mahsulotlar aytildi

Fan va IT yangiliklari, Фан ва ИТ янгиликлари, Новости науки и информационных технологий, Science and IT news

Nonushtada albatta iste’mol qilinishi kerak bo‘lgan mahsulotlar aytildi

Batafsil o'qish:

Instyle: Sog‘lom nonushta uchta turdagi mahsulotni o‘z ichiga olishi kerak.

Foto: Maren Winter/Shutterstock/FOTODOM

Britaniyalik diyetolog Paula Martinning fikricha, sog‘lom nonushta, albatta, uch turdagi mahsulotni o‘z ichiga olishi kerak — meva, don va sut mahsulotlari. Mutaxassis bu haqda Instyle nashriga bergan intervyusida gapirdi.

Shifokor, uyg‘ongandan so‘ng darhol nonushta qilish shart emasligini eslatdi — birinchi ovqatni biroz vaqtga qoldirish yoki ertalabki mashg‘ulotdan keyin boshlash mumkin. Biroq, nonushtani juda ko‘p «cho‘zib yubormaslik» yoki uni butunlay o‘tkazib yuborish kerak emas — bu odat kun davomida shirin va uglevodli ovqatlarga bo‘lgan ishtiyoqni oshiradi va ortiqcha ovqatlanishni qo‘zg‘atadi.

Doktor Martinning so‘zlariga ko‘ra, nonushta uchun meva iste’mol qilish muhimdir. Uni ko‘p iste’mol qilish shart emas — bitta kichik meva yoki katta meva yetarli bo‘ladi.

«Ular tolani o‘z ichiga oladi, bu siz uchun to‘yinganlikni his qilishingizni uzoqroq saqlashga yordam beradi va shakarning so‘rilishini tartibga soladi. Shuningdek, u S vitamini, foliy kislotasi va antioksidantlarning ajoyib manbai hisoblanadi. Mevalar metabolizmni muvozanatlash va ichak faoliyatini yaxshilashga yordam beradi», deb tushuntirdi mutaxassis.

Bundan tashqari, don mahsulotlari haqida unutmang. Ular past glisemik indeksga ega bo‘lganligi sababli, bunday mahsulotlar ishtahani nazorat qilish va qonda glyukoza darajasini barqaror saqlashga yordam beradi.

Bundan tashqari, doktor Martin ertalabki menyuga sut mahsulotlarini kiritishni tavsiya qildi — pishloq, kefir yoki shakar qo‘shilmagan oddiy yogurt. Bunday mahsulotlar tarkibidagi oqsil tufayli mushak massasini saqlashga yordam beradi, to‘yinganlik tuyg‘usini oshiradi va gormonal muvozanatni saqlaydi.